W dniu 07 września 2021r. uczniowie z klasy 8a i 8b pod opieką pań: Katarzyny Tołłoczko oraz Moniki Smulczyk – Filińskiej, rozpoczęli udział w projekcie  „Kulinarne zgierzan blogowanie” autorstwa pani Magdaleny Ziemiańskiej realizowanego w ramach przedsięwzięć z zakresu edukacji kulturowej w ramach projektu Bardzo Młoda Kultura.

Celem projektu jest stworzenie kulinarnego bloga z przepisami na potrawy z regionu zgierskiego. Jednak, aby cel został osiągnięty, przed naszymi uczniami szereg różnych i bardzo ciekawych spotkań oraz warsztatów.

Pierwsze zajęcia już za nami! Uczniowie naszej szkoły podczas spotkania w Muzeum Miasta Zgierza dowiedzieli się jakie potrawy gościły na stołach zarówno najbiedniejszych jak i najzamożniejszych zgierzan żyjących na przełomie XIX i XX wieku. Poszerzyli swoją wiedzę z zakresu dostępności składników oraz metod ich przygotowywania w tamtych czasach. Otrzymali również przykładowe jadłospisy ówczesnych zgierzan. Wykorzystując zasoby Internetu mogli zobaczyć jak wyglądają potrawy, które w minionych czasach często gotowano na terenach zgierskich, m.in.: melzupa, prażoki, fifka, żulik czy zupa dziad.

Uczniowie wrócili do szkoły zainspirowani i wyposażeni w ogromny zasób wiedzy kulinarnej. Teraz przed nimi najtrudniejsze, czyli wybór jednej spośród wielu potraw naszego regionu. Mogą przygotować ją dokładnie przestrzegając przepisu lub ten przepis udoskonalić. Decyzja leży w ich rękach. Z pewnością świetnie sobie poradzą.

 

Fotorelacja: